Steeds meer mensen raken overtuigd van de bv als rechtsvorm. Dat zien we dan ook duidelijk terug in de huidige cijfers in ondernemersland. Een besloten vennootschap is verreweg de meest gekozen rechtsvorm.
Maar vanwaar die populariteit? Wat maakt het oprichten van een bv zo aantrekkelijk tegenover alle andere rechtsvormen? Welke voordelen levert dit op? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten.
Zo geregeld!
De afgelopen jaren is er veel veranderd in het oprichten van een bv. Zo was het voorheen een stuk lastiger om dit te doen en was dit ook zeker niet voor elke ondernemer weggelegd. Om te beginnen had je al een starterskapitaal van 18.000 euro nodig. Tegenwoordig is hier geen sprake meer van. Het oprichten van een bv is bovendien nóg toegankelijker geworden voor een breder publiek doordat dit ook nog eens geheel digitaal geregeld kan worden. Sinds 1 januari 2024 is dit juridisch mogelijk volgens de nieuwste Europese richtlijnen. Het is hierbij wel van belang dat de juiste kanalen worden gebruikt om de oprichting te voltooien. Een goed voorbeeld is www.firm24.com. Doordat de oprichting nu volledig online kan gebeuren, is dit veel sneller geregeld. Je hoeft immers niet lijfelijk aanwezig te zijn bij de notaris. Zo bespaar je zowel tijd als moeite. Zelfs financieel gezien is een digitale oprichting meestal voordeliger. Win-win dus!
Minder grote verantwoordelijkheid
Wat een bv kenmerkt is dat de oprichters veel minder verantwoordelijk gehouden kunnen worden. De oprichting van een bv is dan ook een slimme manier om je privé-vermogen te beschermen. Mocht het bedrijf onverhoopt in de schulden raken, kan dit dan nooit verhaald worden op jouw privé-vermogen en dat van je fiscale partner. Het bedrijf wordt immers als eigen rechtspersoon beschouwd. Jij bent simpelweg in dienst bij het bedrijf.
Fiscaal aantrekkelijker bij hoge winstmarges
Voor ondernemers telt uiteraard vooral het fiscale plaatje mee. Is het financieel gezien wel aantrekkelijk om een bv op te richten? Hier kunnen we kort over zijn: in sommige gevallen is dit zeker het geval. Het hangt hierbij wel af van hoeveel winst het bedrijf maakt. Zodra een bedrijf meer dan 100.000 euro winst per jaar maakt, zal het voordeliger zijn om voor een bv te kiezen. In dat geval geniet je van meer belastingvoordelen. Dit verschilt echter per situatie. Daarom is het belangrijk om eerst een berekening uit te laten voeren door een accountant of boekhouder. Deze kan direct zien of het ook vanuit fiscaal oogpunt verstandig is om voor een bv te kiezen.