Home » UTM tags en UTM codes

UTM tags en UTM codes

Het optimaliseren van marketinginspanningen is essentieel voor het succes van elk bedrijf. Een van de meest effectieve manieren om de prestaties van marketingcampagnes te meten en te verbeteren, is door gebruik te maken van UTM tags en UTM codes. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat UTM tags en UTM codes zijn, waarom ze belangrijk zijn en hoe ze effectief kunnen worden gebruikt in digitale marketingcampagnes.

Alles wat je moet weten over UTM-tags en UTM-codes

Wat zijn UTM tags en UTM codes?

UTM staat voor Urchin Tracking Module, een specifieke coderingsmethode die door Google Analytics wordt gebruikt om de prestaties van online marketingcampagnes te volgen. UTM tags zijn stukjes code die aan de URL van een website worden toegevoegd om specifieke informatie over de bron, medium, campagne en andere relevante gegevens te verstrekken. Deze informatie wordt vervolgens vastgelegd door webanalysetools zoals Google Analytics, waardoor marketeers inzicht krijgen in de effectiviteit van hun marketinginspanningen.

Een UTM tag bestaat uit verschillende parameters, waaronder:

 • utm_source: Dit geeft aan waar het verkeer vandaan komt, zoals een zoekmachine, een nieuwsbrief of een socialemediaplatform.
 • utm_medium: Dit geeft het type verkeer aan, zoals organisch, betaald, verwijzend of e-mail.
 • utm_campaign: Dit identificeert de specifieke marketingcampagne waartoe de link behoort.
 • utm_term: Dit wordt gebruikt voor het identificeren van de gebruikte zoekwoorden in betaalde zoekadvertenties.
 • utm_content: Dit wordt gebruikt om verschillende versies van dezelfde advertentie te onderscheiden of om aan te geven waar de link zich bevond op een webpagina, in het geval van meerdere links naar dezelfde URL.

Een UTM code is de volledige reeks parameters die aan de URL wordt toegevoegd. Het ziet er bijvoorbeeld zo uit: https://www.example.com/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=summer_sale.

Waarom zijn UTM tags en UTM codes belangrijk?

UTM tags en UTM codes zijn van vitaal belang voor marketeers om verschillende redenen:

 1. Nauwkeurige prestatieanalyse: Door UTM tags te gebruiken, kunnen marketeers gedetailleerde informatie verzamelen over waar hun verkeer vandaan komt en hoe gebruikers omgaan met hun inhoud. Dit stelt hen in staat om de effectiviteit van verschillende marketingkanalen en -campagnes te meten.
 2. Optimalisatie van campagnes: Door de gegevens die worden verzameld via UTM tags te analyseren, kunnen marketeers hun campagnes optimaliseren. Ze kunnen bijvoorbeeld beslissen om meer middelen toe te wijzen aan kanalen die het meeste verkeer genereren of om de inhoud van hun campagnes aan te passen op basis van de interesses van hun doelgroep.
 3. ROI-berekening: UTM tags stellen marketeers in staat om de return on investment (ROI) van hun marketinginspanningen nauwkeurig te berekenen. Door te weten hoeveel verkeer en conversies elke campagne genereert, kunnen ze bepalen of hun investeringen rendabel zijn.

Hoe UTM tags en UTM codes effectief te gebruiken?

Om UTM tags en UTM codes effectief te gebruiken, moeten marketeers een aantal best practices volgen:

 1. Wees consistent: Zorg ervoor dat je consistent bent in het gebruik van benamingen voor bronnen, media en campagnes. Dit helpt verwarring te voorkomen en maakt het gemakkelijker om gegevens te analyseren.
 2. Houd het beknopt: Gebruik korte en beschrijvende namen voor uw UTM-tags om de URL schoon en gemakkelijk leesbaar te houden.
 3. Test en meet: Experimenteer met verschillende combinaties van UTM-tags en meet de resultaten om te zien welke het beste werken voor uw doelgroep en doelstellingen.
 4. Gebruik URL-builder tools: Maak gebruik van tools zoals de Google Analytics URL-builder om UTM codes gemakkelijk te genereren en fouten te voorkomen.

Conclusie

UTM tags en UTM-codes zijn krachtige instrumenten voor marketeers om de prestaties van hun online marketingcampagnes te volgen, analyseren en optimaliseren. Door consistente en doelgerichte tagging kunnen bedrijven waardevolle inzichten verwerven die hen helpen om hun ROI te verhogen en hun marketinginspanningen te verbeteren. Met een goed begrip van hoe UTM-tags werken en hoe ze effectief kunnen worden gebruikt, kunnen marketeers hun digitale marketingstrategieën naar een hoger niveau tillen en betere resultaten behalen.