Home » Met vriendelijke groet

Met vriendelijke groet

In het digitale tijdperk van vandaag is het gemakkelijk om het belang van een handgeschreven brief te vergeten. Maar in professionele correspondentie kan een goed geschreven brief nog steeds een blijvende indruk maken. En een van de belangrijkste aspecten van elke brief is de handtekening. Decennialang was “Hoogachtend” de gebruikelijke afsluiting van formele brieven. Maar nu steeds meer zakelijke relaties informeler worden, is “Met vriendelijke groet” nog steeds de beste optie? In dit artikel verkennen we de evolutie van afsluitingen en geven we tips voor het kiezen van de juiste afsluiting voor je brief. Dus of je nu schrijft naar een potentiële werkgever of een oude collega, je weet precies hoe je je brief afsluit met de perfecte afkorting.

Inleiding tot het gebruik van “Hoogachtend” in brieven

Het afsluiten van een brief lijkt misschien een klein detail, maar het kan een grote impact hebben op de perceptie van de ontvanger van de brief. Een formele brief afsluiten met “Hoogachtend” heeft lange tijd de norm geweest. Het was een manier om respect en waardering te tonen voor de ontvanger en om de serieuze aard van de brief te benadrukken. Maar naarmate de tijden veranderen, veranderen ook de normen voor zakelijke correspondentie. Veel bedrijven en organisaties zijn overgestapt op een informelere toon in hun communicatie en dit heeft geleid tot een verandering in de manier waarop brieven worden afgesloten.

De geschiedenis van “Geachte” en de evolutie ervan in briefschrijven

Het gebruik van “Geachte” als aanhef in brieven gaat terug tot de middeleeuwen net als met vriendelijke groet engels. Destijds was het een manier om respect te tonen voor de ontvanger van de brief en om de serieuze aard van de communicatie te benadrukken. In de loop der jaren is de uitdrukking “Geachte” echter minder gebruikelijk geworden en is deze vervangen door andere aanheffen. Deze verandering was het gevolg van de toenemende informalisering van zakelijke communicatie en de behoefte aan meer persoonlijke benaderingen.

Met vriendelijke groet afkorting

Vaak weten mensen wel wat de afkorting is maar niet hoe mvg voluit geschreven wordt. Vanaf nu weet je het dus! De afkorting van met vriendelijke groet is: “Mvg”.

Met vriendelijke groet engels

Geregeld vragen mensen zich af en zoeken in Google naar: “met vriendelijke groet engels”. Hoe schrijf je met vriendelijke groet in het Engels? De exacte vertaling is Yours sincerely. Maar net als in het Nederlands zijn er in de Engelse taal ook tal van alternatieven. Maak je het iets formeler dan kun je er Kind regards van maken of Best regards.

Formele versus informele briefschrijven

Het onderscheid tussen formele en informele briefschrijven is belangrijk om te begrijpen bij het kiezen van de juiste afsluiting voor je brief. Formele brieven zijn bedoeld voor professionele communicatie en worden meestal gebruikt voor zakelijke doeleinden. Informele brieven zijn daarentegen meer persoonlijk van aard en worden meestal gebruikt voor sociale communicatie. Het is belangrijk om te onthouden dat de afsluiting van je brief moet reflecteren op het doel van de brief, en de relatie tussen de afzender en de ontvanger.

Wanneer gebruik je “Met vriendelijke groet” in formele brieven?

Hoewel “Hoogachtend” nog steeds de meest formele manier is om een brief af te sluiten, is “Met vriendelijke groet” tegenwoordig een veelgebruikte afsluiting voor formele brieven. Het is minder formeel dan “Hoogachtend”, maar nog steeds respectvol en beleefd. “Met vriendelijke groet” kan worden gebruikt voor allerlei soorten zakelijke communicatie, zoals sollicitatiebrieven, klantenservicebrieven en uitnodigingen voor zakelijke evenementen.

Alternatieven voor “Hoogachtend” in formele brieven

Naast “Met vriendelijke groet” zijn er nog andere afsluitingen die geschikt zijn voor formele brieven, afhankelijk van de aard van de communicatie en de relatie tussen de afzender en de ontvanger. Enkele voorbeelden zijn:

 • Met vriendelijke groet
 • Met hartelijke groet
 • Hoogachtend uw dienstwillige
 • Hoogachtend en met gepaste hoogachting
 • Met vriendelijke en hoogachting
 • Met de meeste hoogachting

Het is belangrijk om te onthouden dat de afsluiting van je brief moet passen bij de aard van de communicatie en de relatie tussen de afzender en de ontvanger. Het gebruik van een te informele afsluiting kan ongepast lijken in een zakelijke context.

Wanneer gebruik je “Met vriendelijke groet” in informele brieven?

Hoewel “Met vriendelijke groet” in het verleden voornamelijk werd gebruikt voor formele brieven, is het tegenwoordig ook een veelvoorkomende afsluiting voor informele brieven. Het is een vriendelijke en beleefde manier om een brief af te sluiten en kan worden gebruikt voor allerlei soorten informele communicatie, zoals brieven aan vrienden en familieleden.

Alternatieven voor “Met vriendelijke groet” in informele brieven

Als je op zoek bent naar een alternatief voor “Met vriendelijke groet” in een informele brief, zijn er tal van opties beschikbaar, afhankelijk van de aard van de communicatie en de relatie tussen de afzender en de ontvanger. Enkele voorbeelden zijn:

 • Met hartelijke groeten
 • Vriendelijke groeten
 • Groetjes
 • Liefs
 • Tot snel

Het is belangrijk om te onthouden dat de afsluiting van je brief moet passen bij de aard van de communicatie en de relatie tussen de afzender en de ontvanger. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de cultuur en gewoonten van de ontvanger, vooral als deze zich in een ander land bevindt.

Hoe kies je de juiste afsluiting voor je brief

Bij het kiezen van de juiste afsluiting voor je brief is het belangrijk om rekening te houden met de aard van de communicatie en de relatie tussen de afzender en de ontvanger. Als je een formele brief schrijft, moet je een afsluiting kiezen die respectvol en beleefd is, maar niet te formeel. Als je een informele brief schrijft, moet je een afsluiting kiezen die vriendelijk en persoonlijk is, maar niet te informeel.

Veelgemaakte fouten bij het afsluiten van een brief

Er zijn een aantal veelgemaakte fouten die mensen maken bij het afsluiten van een brief. Enkele voorbeelden zijn:

 • Het gebruik van een te formele afsluiting in een informele brief
 • Het gebruik van een te informele afsluiting in een formele brief
 • Het gebruik van een afsluiting die niet past bij de aard van de communicatie
 • Het vergeten van de afsluiting
 • Het gebruik van een verkeerde afsluiting

Het is belangrijk om te onthouden dat de afsluiting van je brief de laatste indruk is die de ontvanger van je brief zal hebben. Zorg ervoor dat je de juiste afsluiting kiest en vermijd deze veelgemaakte fouten.

Conclusie

Het afsluiten van een brief lijkt misschien een klein detail, maar het kan een grote impact hebben op de perceptie van de ontvanger van de brief. Of je nu een formele of informele brief schrijft, het kiezen van de juiste afsluiting is belangrijk om de juiste indruk te maken. Van “Hoogachtend” tot “Met vriendelijke groet” en alles daartussenin, er zijn tal van opties beschikbaar, afhankelijk van de aard van de communicatie en de relatie tussen de afzender en de ontvanger. Door deze tips te volgen en deze veelgemaakte fouten te vermijden, kun je ervoor zorgen dat je brief de juiste indruk maakt en een blijvende indruk achterlaat.