Vernieuwing is ook in de zorgsector onmisbaar. De wereld rondom ons verandert razendsnel. Om zowel aan de eisen van de patiënten als van onze maatschappij te beantwoorden, staan vernieuwing en aanpassing in de zorg centraal. Maar wat verstaan we precies onder zorginnovatie?
Waarom is vernieuwing in de zorg nodig?
Patiënten worden beter geïnformeerd dan ooit. Ze werden ook zelfverzekerder. Ze verwachten ook de persoonlijke aanpak zoals die ze elke dag op de meest uiteenlopende gebieden ervaren. Ook onze levensverwachting stijgt voortdurend. Door de vergrijzing van onze bevolking hebben we steeds vaker verpleegkundige zorg nodig.
Groeiend personeelstekort
Deze evolutie zorgt voor een steeds groter personeelstekort en ontoereikende financiële middelen. Om het niveau van onze zorg minstens in stand te houden, is vernieuwing onmisbaar. Innovatie in de zorg gaat niet alleen om betere technieken. Het aanpassen van de procedures en het personaliseren van zorg is even belangrijk. Vernieuwing op technisch vlak speelt daarbij een hoofdrol.
Online gezondheidszorg wordt belangrijker
Door de coronamaatregelen werd onze zorg in versneld tempo gedigitaliseerd. E- health nam daarbij een geweldige vlucht. Door de sluiting van heel wat artsenpraktijken werd de drempelvrees voor online gezondheidszorg aanzienlijk lager. Zowel fysiotherapeuten, psychologen, huisartsen en buurtzorg boden steeds meer hulp aan via videobellen. Volgens experten zal deze nieuwe trend zich 2023 doorzetten verder.
Domotica
Door het inschakelen van domotica in onze gezondheidszorg kunnen ouderen langer zelfstandig in hun vertrouwde thuisomgeving blijven wonen. Voorbeelden daarvan zijn het plaatsen van bewegingssensoren op strategische plaatsen, een alarm- en monitoringsysteem voor senioren ingebouwd in bijvoorbeeld een horloge, een app die het gebruik van elektrische apparaten meet of een systeem voor dwaaldetectie van ouderen met dementie.
Preventie door devices
Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, zeker in de zorgsector. Smartphones worden gebruiksvriendelijker. Ze zijn voor steeds minder senioren een struikelblok. Smartphones worden met steeds meer gezondheidsapps uitgerust. Denk hierbij aan de stappenteller, hartslagmeter en zelfs aan slaapanalyse. En dan hadden we het nog niet over de mogelijkheden om filmpjes over de gezondheid van ons hart thuis te maken en door te sturen naar een medisch callcenter Daar kunnen cardiologen en verplegend personeel onmiddellijk de onmisbare adviezen verstrekken.
Robotica
Een andere belangrijke evolutie is de intrede van robotica in onze gezondheidszorg. Nu al zijn er robots die patiënten helpen bij het eten. Anderen houden patiënten gezelschap houden en doorbreken zo hun eenzaamheid. Zorgrobots kunnen patiënten nu zelfs motiveren en stimuleren om meer te bewegen. Dat alles zorgt ervoor dat onze senioren langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Het inzetten van robots in onze sector is ook belangrijk voor het personeel in de zorg. Ze verlagen hun werkdruk aanzienlijk. Dat kan de kwaliteit van de zorg zelfs nog verhogen.