Inmiddels is de kans groot dat je wel eens hebt gehoord van ChatGTP. Dit is namelijk een hype geweest in de laatste maanden van 2022. ChatCTP is een chatbot die teksten produceert of vragen beantwoordt door middel van artificial intelligence (AI). Met dit hulpmiddel kun je dus in enkele minuten de langste teksten laten genereren. Dit klinkt natuurlijk als iets geweldigs; minder doen en toch meer produceren. Toch hebben AI teksten ook nadelen. In dit artikel vergelijken we handgeschreven, menselijke teksten met artificial intelligence teksten. We zetten de voor- en nadelen van beide opties voor je op een rij.
Productie
Op het gebied van de hoeveelheid van productie wint AI het gemakkelijk van de mens. ChatGTP kan namelijk in zeer korte tijd gigantische hoeveelheden tekst produceren. Waar een mens vaak wel een uur bezig is met een tekst van 1000 woorden, doet ChatGTP daar hooguit enkele minuten over. Wanneer het je doel is om zoveel mogelijk te produceren, ben je met artificial intelligence teksten waarschijnlijk het beste uit.
Menselijkheid
Met robots kun je ver komen, maar er is één ding wat ze nooit kunnen vervangen; menselijkheid. Dit is ook terug te zien in de teksten. Waar een AI tekst louter is gemaakt op basis van harde, feitelijke data, komt er bij een door de mens geschreven tekst vaak meer kijken. Mensen kijken namelijk niet alleen naar de feiten, maar gebruiken ook gevoel bij het schrijven van hun teksten. Deze menselijke kracht is niet te vervangen door robots.
Creativiteit
Op het gebied van creativiteit zal de mens het uiteindelijk ook winnen van de robots. Alhoewel robots al aardig creatief kunnen zijn, blijven ze beperkt tot de data die er is. De meeste mensen kunnen daarentegen vooralsnog uit een diepere vorm van creatiekracht putten. Het is de vraag of dit op de lange termijn ook zo zal blijven.
Randgevallen
Wanneer er sprake is van randgevallen, zijn de robots wederom in het nadeel. Aangezien de robots beperkt zijn tot een bepaalde hoeveelheid data, kan de mens zich onderscheiden op het gebied van randgevallen. Hiermee worden teksten bedoeld die over dusdanig specifieke onderwerpen gaan dat er simpelweg geen of te weinig beschikbare digitale data over is. Zo zullen oude wijsheden van afgelegen stammen die van generatie op generatie worden overgedragen het internet waarschijnlijk nog niet bereikt hebben.
Ervaringskennis
Tot slot zal de mens ook op het gebied van ervaringskennis aan het langste eind trekken. Een robot kan weliswaar veel sneller dingen opzoeken en uitschrijven over algemene of feitelijke onderwerpen, maar artificial intelligence kan niet putten uit eigen ervaringen. Dat kan de mens wel. Dit kan waardevolle levenskennis opleveren die niet in de boeken staat.