Heb je er ook genoeg van de prijzen alleen te zien stijgen?
En heb je ook gemerkt hoe duur de boodschappen de laatste tijd zijn geworden. Opeens betaal ik 100 euro voor een paar simpele boodschappen. Een paar jaar geleden zouden diezelfde boodschappen me maar 50 euro hebben gekost.
In het begin vroeg ik me nog af of het kwam door de manier waarop ik de prijzen zag. Maar toen meldden de dagbladen dat de opleving van de economie na de pandemie de grootste algemene prijsstijgingen in bijna 13 jaar had veroorzaakt. De consumentenprijzen stijgen met 5% in vergelijking met een jaar geleden.
Kun je die prijsstijgingen alleen verslaan? Laten we een paar tips en trucs doornemen om je te helpen bij het zoeken naar manieren om de inflatie te verslaan.
Waaraan zie je de stijgende inflatie
Wat veroorzaakt het probleem? We zullen een paar redenen op een rijtje zetten. Dit is geen complete lijst, er zijn meer factoren in het spel.
De energierekening wordt alleen maar hoger. En die energierekening is een belangrijke kostenpost.
Wanneer de olieprijzen stijgen heeft dat gevolgen voor de prijzen van goederen die met aardolieproducten worden gemaakt. Deze kostenstijgingen vertragen het aanbod van andere goederen omdat de productiekosten en ook de transportkosten omhoog gaan. Er worden ook minder goederen ingevoerd, arbeid en diensten die verleend worden zijn duurder geworden, wat meer inflatie veroorzaakt.
De eerste tip, besparen dat kun je door te onderhandelen over prijzen met bedrijven.
Als de prijzen stijgen, bedenk dan dat bedrijven jou als klant of afnemer niet kwijt willen raken. Denk aan alle verschillende soorten bedrijven waarmee je kunt onderhandelen om de kosten te drukken. Bedenk hoeveel je uitgeeft aan alledaagse zaken, zoals verzekeringspremies, kabel- of satelliettelevisie, vaste telefoons, mobiele telefonie of je credit card.
Je kunt over de kosten onderhandelen, over lagere prijzen op de dagelijkse uitgaven.
Als tweede tip wil ik hier even over beleggen beginnen. Investeer niet in een fonds maar liever in verschillende kleinere fondsen. Mocht de inflatie ook een van die fondsen raken, dan kun je dat als het ware wegwerken met de andere beleggingen.
Gebruik onroerend goed als een hedge. Wanneer de inflatie uit zijn voegen begint te barsten, kun je er zeker van zijn dat vastgoed mee omhoog gaat. Vastgoed bezitten in tijden van stijgende inflatie betekent dat je meer huur kunt vragen. Het verdienen van hogere huurinkomsten kan dan helpen de voorsprong te houden, net als je u denkt dat de inflatie je heeft verslagen.
Kies voor aandelenbeleggingen. Aandelen kunnen je hele portefeuille beschermen tegen de nadelen van stijgende prijzen.
Beleg ook in grondstoffen. Grondstoffen, zoals aardgas en granen, ruwe olie en metalen, stijgen gewoonlijk wanneer de inflatie toeneemt.
Ook bedrijven die eigenaar en exploitant zijn van onroerend goed dat inkomsten voor je verdient, zoals kantoor- en flatgebouwen, magazijnen, ziekenhuizen, winkelcentra, hotels en meer zijn goede investeringen.
Zet je grote aankopen even van je af
Koop even geen nieuwe auto, bouw het huis volgend jaar. Langer sparen voor grotere inkopen is een goede vorm van besparen. De vraag in de woningbouwsector met een vertraging van bouwbenodigdheden zoals timmerhout zorgde voor recordhoogtes. Bovendien stegen de kosten van voertuigen door een tekort aan beschikbare nieuwe auto’s en een toename van de vraag. Daar bovenop zijn door de COVID-19 pandemie veel fabrieken gesloten, waardoor de productie van auto’s flink vertraagd werd. En die pandemie werkte natuurlijk op dezelfde manier in op andere, grotere producten en op de bouwsector.