Ondernemers noemen vaak de vrijheid die hun beroep met zich meebrengt als een van de leukste dingen van hun vak. Je kunt namelijk zelf bepalen waar je je op stort, met wie je gaat werken en voor welke tarieven. Het kan echter gebeuren dat je zaken verkeerd inschat, dat partijen met wie je werkt, hun afspraken niet nakomen of dat klanten het niet eens zijn met het werk dat je voor hen geleverd hebt. In dat geval is het goed om de hulp van een jurist in te kunnen schakelen. Je kunt hiervoor een rechtsbijstandsverzekering afsluiten. Hoe deze verzekering precies werkt, leggen we je hier graat uit. Zo weet je waar je op kunt rekenen.
Een rechtsbijstandverzekering als startpunt van je bedrijf
Sommige ondernemers zien verzekeringen als een extra kostenpost en daarom piekeren ze er niet over om verzekeringen af te sluiten. Alhoewel je niet verplicht bent een rechtsbijstandverzekering Univé af te sluiten, kan het wel veel zoden aan de dijk zetten. Zeker wanneer je net begint als ondernemer, is het goed om geen onnodige risico’s te nemen. Wanneer je niet veel ervaring hebt met het opstellen van contracten, of het maken van juridische afspraken met zakenpartners, kan het heel verstandig zijn om een verzekering af te sluiten die je in staat stelt om altijd advies bij een jurist in te winnen. Op die manier voorkom je dat je dingen doet waar je later misschien spijt van krijgt. Een andere reden om deze polis af te sluiten, is omdat je hiermee aan je klanten kunt laten zien dat je je zaakjes professioneel aanpakt. Een verzekering is daarom niet een last, maar een visitekaartje voor je bedrijf. Bovendien kun je de kosten deel ook aftrekken van je belasting.
Hulp van een jurist: een concreet voorbeeld uit de praktijk
Stel dat je met een bedrijf overeengekomen bent dat deze een aantal materialen voor je bedrijf zal leveren. Op het moment dat je de spullen echter nodig hebt, vang je bot bij de leverancier. Dat terwijl je al betaald hebt en je nu op kosten gejaagd wordt. Volgens de leverancier is dit het risico dat bij het vak hoort, volgens jou zijn hier afspraken geschonden. Wat nu? Je kunt in dit geval contact opnemen met je verzekeraar. Deze zal je in contact brengen met een jurist. Verzamel alle bewijsstukken en contracten die er zijn voor deze zaak zodat je jurist een goed beeld kan vormen van de situatie. Vervolgens zal deze je rechten en plichten nalopen om te zien of en zo ja, hoe je je rechten kunt opeisen. De jurist kan een brief voor je opstellen die je naar de tegenpartij kunt sturen. Ook kun je met de jurist aanschuiven voor een gesprek met de tegenpartij om tot een oplossing te komen. Lukt dit allemaal niet, dan kun je de gang naar de rechter maken. Je jurist zal de zaak voorbereiden.
Is een doorlopende polis voor rechtshulp de enige optie?
Mocht je niet een doorlopende rechtsbijstandverzekering Univé willen afsluiten, dan is het ook goed om te weten dat er een eenmalige optie is. Dit is een pakket dat je eenmaal afsluit voor een specifieke zaak. Je kunt op de site van je verzekeraar een vragenlijst vinden waarmee je vervolgens gekoppeld wordt aan de juiste jurist. Ga je akkoord met de offerte die je aangeboden krijgt, dan kun je gelijk in contact treden met de specialist die er alles aan zal doen om jouw zaak zo snel mogelijk tot een goed einde te brengen. Zo kun jij je daarna weer volop richten op waar je goed in bent: het runnen van een succesvolle onderneming.