Niemand zit graag te wachten op de betaling van facturen. Het liefst zie je het harde werk dat je ergens in hebt gestopt direct terug in de omzet van jouw bedrijf, zodat je zo snel mogelijk verder kunt investeren in de groei van dit bedrijf. Natuurlijk is een directe betaling haast onmogelijk, maar wist je dat het wel mogelijk is om binnen 24 uur uitbetaald te worden? Dat wordt mogelijk gemaakt met factoring. In dit artikel zetten we de kenmerken van factoring en de verschillende mogelijkheden van factoring voor jouw bedrijf uiteen. Ook leggen we uit wat factoring kost en voor welke ondernemingen factoring interessant is.
Wat is factoring precies?
Factoring is een financieringsvorm waarbij je als ondernemer of onderneming de facturen doorverkoopt aan een factoringmaatschappij. In plaats van lang te moeten wachten tot facturen betaald worden, betaalt de factoringmaatschappij de facturen binnen 24 uur en houdt daarbij alleen een factorfee in.
Er zijn verschillende soorten factoring, waaronder American factoring en traditionele factoring. Welke soort factoring er het meest gunstig is voor jouw onderneming, hangt van de grootte van je onderneming af en de hoeveelheid facturen die betaald moeten worden. Over het algemeen kiezen zzp’ers en mkb’ers voor American factoring en werken grote bedrijven met traditionele factoring.
Hoe wordt de hoogte van een factorfee bepaald?
De hoogte van een factorfee hangt volledig af van het totale bedrag van een factuur, maar ook van de kredietwaardigheid van een bedrijf en de gemiddelde omzet. Ook de betalingstermijn speelt een rol bij de hoogte van een factorfee. Over het algemeen geldt: hoe korter de betalingstermijn, hoe voordeliger het is om de factuur te verkopen aan een factoringmaatschappij.
Overigens verloopt de betaling van een factuur een stuk veiliger via een factoringmaatschappij, omdat de factoringmaatschappij ook altijd kijkt naar de kredietwaardigheid van de klant.
Wat zijn de voordelen en nadelen van factoring?
Als je een grote debiteurenportefeuille hebt, is factoring het meest voordelig. Hoe meer facturen er betaald moeten worden, hoe meer je kunt verkopen aan de factoringmaatschappij en hoe meer geld er direct in het bedrijf geïnvesteerd kan worden. Je zit dus niet meer lang te wachten op betalingen en kun je direct investeren in de groei van je bedrijf. Daarnaast ontdoe je de onderneming van het debiteurenbeheer, want ook dat komt bij de factoringmaatschappij te liggen.
Eigenlijk verlos je jezelf en je onderneming van een hoop kopzorgen en verspilde tijd. Dat is wat factoring voor je bedrijf kan betekenen. Natuurlijk kost factoring geld en wanneer je niet veel facturen hebt om te verkopen of geen grote debiteurenportefeuille hebt, is factoring misschien minder voordelig voor jouw onderneming. Maar als veel facturen en een grote debiteurenportefeuille wel de orde van de dag zijn, dan is factoring voor zowel grote bedrijven als zzp en mkb een verstandige keuze.