Met factoring wordt het mogelijk om binnen een dag de betaling van je factuur binnen te krijgen. Dat biedt natuurlijk een hoop uitkomst op het gebied van investering in je bedrijf, maar zorgt er ook voor dat het debiteurenbeheer aan iemand anders wordt overgelaten. Factoring kent nog meer voordelen en komt uiteraard tegen een prijs. Als je hier meer over wilt weten, dan hebben we goed nieuws voor je.
Wat is factoring en wat kost het?
Factoring is een alternatieve financieringsvorm, waarbij een bedrijf of een ondernemer de maandelijkse facturen aan een factoringmaatschappij verkoopt. Dat zit als volgt: je maakt een factuur op en spreekt natuurlijk met de klant een bepaalde betalingstermijn af. In plaats van het afwachten van de betaling tot het einde van deze betalingstermijn, verkoop je de factuur aan de factoringmaatschappij. Deze betaalt de factuur binnen 24 uur en neemt ook de inning van de debiteur van je over.
De factoringmaatschappij kijkt altijd eerst of een klant wel kredietwaardig is.
Eigenlijk zorgt factoring er dus voor dat je facturen binnen een dag veilig worden betaald én ben je gelijk van het debiteurenbeheer af. De vergoeding die de factoringmaatschappij op de factuur inhoudt, wordt de factorfee genoemd. De factorfee wordt berekend op basis van het contract dat een bedrijf of een ondernemer met de factoringmaatschappij heeft gesloten. Meestal ligt de factorfee tussen de 0,5% en de 5% van het totale bedrag van de verkochte factuur.
Voor welke bedrijven is factoring interessant?
Er zijn verschillende soorten factoring, net zoals dat er bedrijven ook in verschillende soorten en maten komen. Vaak biedt een factoringmaatschappij verschillende soorten factoring aan, waaronder bijvoorbeeld traditionele factoring en American factoring. Traditionele factoring is vooral interessant voor de grotere bedrijven, omdat bij dit soort factoring alle facturen aan de factoringmaatschappij verkocht moeten worden.
De factorfee bij traditionele factoring ligt daarom ook relatief laag, omdat de factoringmaatschappij veel zekerheid heeft over de hoeveelheid facturen die maandelijks verkocht worden. American factoring is vooral interessant voor MKB en ZZP, omdat een bedrijf hierbij zelf mag bepalen welke facturen er verkocht worden aan de factoringmaatschappij.
De contracten bij American factoring zijn minder streng en korter van looptijd, maar de factorfee ligt hier vaak een stukje hoger dan bij traditionele factoring. Of factoring voor een bedrijf aantrekkelijk is, hangt dus vooral af van de grootte van de debiteurenportefeuille en de hoeveelheid facturen die maandelijks verkocht kunnen worden aan de factoringmaatschappij. Factoring kan er voor zorgen dat klantenrelaties verbeteren, omdat je niet meer achter facturen aan hoeft te zitten. Maar bovenal zorgt factoring voor een snelle en veilige betaling van facturen.