Home » Belasting » KOR – kleine ondernemersregeling

KOR – kleine ondernemersregeling

Ontdek hoe je je aanmeldt, afmeldt en profiteert van belastingvoordelen via de Belastingdienst Kleine Ondernemersregeling.

De Belastingdienst Kleine Ondernemersregeling (KOR) is een belangrijk hulpmiddel voor kleine ondernemers in Nederland om belastingvoordelen te behalen. Op deze pagina verkennen we in detail hoe je je kunt aanmelden voor de KOR, hoe je je kunt afmelden of de KOR regeling kunt stopzetten, en wat de KOR eigenlijk inhoudt.

KOR - kleine ondernemersregeling

Aanmelden bij de KOR

Het aanmelden KOR is een proces dat kleine ondernemers kan helpen om hun financiën te stroomlijnen en belastingvoordelen te verkrijgen. Hier zijn de stappen die je moet volgen om je aan te melden:

 1. Controleer of je in aanmerking komt: Voordat je je aanmeldt voor de KOR, is het essentieel om te controleren of je aan de vereisten voldoet. De Belastingdienst Kleine Ondernemersregeling is bedoeld voor ondernemers wiens omzet onder een bepaalde drempel blijft. Controleer de actuele drempelwaarden bij de Belastingdienst.
 2. Meld je aan bij de Belastingdienst: Ga naar de website van de Belastingdienst en meld je aan voor de KOR. Dit kan meestal online worden gedaan, maar zorg ervoor dat je alle benodigde documenten en informatie bij de hand hebt.
 3. Bereken en vermeld de omzet: Tijdens het aanmeldingsproces moet je je omzet berekenen en deze aan de Belastingdienst doorgeven. Dit is cruciaal om te bepalen of je in aanmerking komt voor de KOR regeling.
 4. Voldoe aan de administratieve verplichtingen: Als je bent geaccepteerd voor de KOR, moet je nog steeds aan bepaalde administratieve verplichtingen voldoen, zoals het bijhouden van een overzichtelijke boekhouding.
 5. Geniet van de voordelen: Zodra je bent aangemeld en goedgekeurd voor de KOR, kun je genieten van belastingvoordelen, zoals het niet hoeven berekenen en afdragen van btw aan de Belastingdienst.

Afmelden KOR en KOR regeling stopzetten

Soms kan het nodig zijn om je af te melden voor de KOR, bijvoorbeeld als je bedrijf groeit en je omzet de drempel overschrijdt. Hier zijn de stappen om je af te melden of de KOR regeling stop te zetten:

 1. Evalueer je situatie: Als je omzet de drempel overschrijdt of als je om andere redenen denkt dat de KOR niet langer geschikt is voor jouw bedrijf, is het tijd om je situatie te evalueren.
 2. Neem contact op met de Belastingdienst: Neem contact op met de Belastingdienst en meld je intentie om je af te melden voor de KOR. Zij zullen je begeleiden bij het proces.
 3. Bereken de verschuldigde btw: Als je de KOR verlaat, moet je mogelijk btw berekenen en afdragen voor de periode waarin je nog onder de KOR regeling viel.
 4. Houd rekening met de overgangsregeling: De Belastingdienst kan een overgangsregeling aanbieden om de overgang van de KOR naar het normale btw-stelsel soepeler te maken.

Wat is de KOR regeling?

De Belastingdienst Kleine Ondernemersregeling (KOR) is een fiscale regeling die kleine ondernemers in Nederland in staat stelt om op een eenvoudigere manier met btw om te gaan. Het hoofddoel van de KOR is om administratieve lasten te verminderen en belastingvoordelen te bieden aan kleine bedrijven.

Voordelen van de KOR regeling

 • Geen btw-berekening en -afdracht: Onder de KOR hoef je geen btw te berekenen en af te dragen aan de Belastingdienst, wat administratieve lasten vermindert.
 • Verminderde administratieve verplichtingen: Kleine ondernemers die de KOR gebruiken, hebben over het algemeen minder complexe administratieve verplichtingen dan degenen die het reguliere btw-stelsel volgen.
 • Financiële voordelen: Door de KOR kunnen kleine ondernemers financiële voordelen behalen, vooral als hun omzet onder de drempel blijft.

De Rol van de Belastingdienst Kleine Ondernemersregeling

De Belastingdienst Kleine Ondernemersregeling speelt een cruciale rol bij het faciliteren van deze fiscale regeling voor kleine ondernemers in Nederland. De Belastingdienst fungeert als de toezichthoudende instantie en verwerkt aanmeldingen, afmeldingen, en eventuele btw-aangiften van deelnemers aan de KOR.

Het is van groot belang dat kleine ondernemers de voorschriften en vereisten van de KOR volgen, en eventuele wijzigingen in hun omzet of bedrijfssituatie tijdig aan de Belastingdienst doorgeven. Dit zorgt ervoor dat ze in overeenstemming blijven met de geldende wet- en regelgeving.

Afsluitend:

De Belastingdienst Kleine Ondernemersregeling (KOR) biedt aanzienlijke voordelen voor kleine ondernemers in Nederland, waaronder een vermindering van administratieve lasten en belastingvoordelen. Aanmelden bij de KOR vereist zorgvuldige overweging en naleving van de regels, terwijl afmelden of de KOR regeling stopzetten mogelijk is als je situatie verandert. De Belastingdienst speelt een centrale rol bij het beheren van deze regeling en is de bron van informatie en begeleiding voor deelnemers aan de KOR.

Ontdek hoe de Belastingdienst Kleine Ondernemersregeling jouw bedrijf kan helpen gedijen in de complexe wereld van belastingen en administratie.