Home » Belasting » Grijs kenteken

Grijs kenteken

Het grijs kenteken auto: Optimaliseer uw Fiscale Voordelen

Als eigenaar van een voertuig met een grijze kentekenplaat bent u zich ongetwijfeld bewust van de fiscale voordelen die dit met zich meebrengt. In deze diepgaande gids bespreken we in detail hoe u kunt profiteren van deze voordelen en uw belastingverplichtingen kunt optimaliseren.

grijs kenteken auto

Wat is een grijs kenteken?

Een grijs kentekenplaat is niet te missen op voertuigen die hoofdzakelijk voor zakelijke doeleinden worden gebruikt. Maar wat houdt dit kenteken precies in? En hoe kunt u er het beste gebruik van maken?

Een grijs kentekenplaat is bedoeld voor voertuigen die voornamelijk zakelijk worden gebruikt, zoals bestelwagens en vrachtwagens. Deze kentekens hebben een geel kenteken met zwarte letters, waardoor ze gemakkelijk te herkennen zijn. Ze bieden aanzienlijke belastingvoordelen, maar er zijn strikte criteria waaraan voldaan moet worden om in aanmerking te komen voor een grijze kenteken.

Belastingvoordelen van een grijs Kenteken

Eén van de belangrijkste voordelen van een grijs kentekenplaat is de mogelijkheid om aanzienlijk te besparen op wegenbelasting en BPM. Hier zijn enkele specifieke details en belastingtarieven die van toepassing zijn op grijze kentekens:

 • Wegenbelasting (MRB) Voordelen: Voertuigen met een grijs kentekenplaat betalen doorgaans lagere wegenbelastingtarieven dan vergelijkbare personenauto’s. Dit kan een aanzienlijke jaarlijkse besparing opleveren.
 • BPM-Vrijstelling: Bij aanschaf van een voertuig met een grijs kentekenplaat hoeft u geen BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) te betalen. Dit kan de aanschafprijs van uw voertuig aanzienlijk verlagen.
 • Lagere Brandstofkosten: Grijze kenteken eigenaren hebben recht op belastingvrije brandstof, vooral bij het tanken van diesel of LPG. Dit kan de operationele kosten van uw bedrijfsvoertuig verlagen.

Voor Wie is een grijs Kenteken Geschikt?

Niet iedereen kan zomaar in aanmerking komen voor een grijs kenteken. Er zijn strikte criteria en richtlijnen waaraan moet worden voldaan. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

 • Zakelijk Gebruik: Grijze kentekens zijn bedoeld voor voertuigen die hoofdzakelijk zakelijk worden gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld bestelwagens, vrachtwagens, en bedrijfsauto’s omvatten.
 • Aard van het Werk: De aard van uw bedrijf moet aansluiten bij het zakelijke gebruik van het voertuig. Denk aan bezorgdiensten, bouwbedrijven, en andere zakelijke toepassingen.
 • Ondernemers en Zelfstandigen: Ondernemers en zelfstandigen kunnen vaak profiteren van grijze kentekens, mits ze aan de vereisten voldoen.

Belastingvrije Brandstof: Diesel en LPG

Een ander belangrijk aspect van grijze kentekens is het recht op belastingvrije brandstof, met name voor diesel- en LPG-voertuigen. Hier is meer informatie over deze voordelen:

 • Diesel en LPG: Voertuigen die op diesel of LPG rijden, kunnen genieten van belastingvrije brandstof. Dit kan aanzienlijke besparingen opleveren, vooral voor voertuigen met een hoog brandstofverbruik.
 • Administratieve Vereisten: Om van deze brandstofvoordelen te profiteren, moet u ervoor zorgen dat uw administratie op orde is. U moet kunnen aantonen dat de brandstof daadwerkelijk voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt.

Juridische en Administratieve Vereisten

Het bezitten van een voertuig met een grijs kentekenplaat brengt enkele juridische en administratieve verplichtingen met zich mee. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

 • Kilometerregistratie: U moet een nauwkeurige kilometerregistratiex bijhouden om aan te tonen dat het voertuig hoofdzakelijk zakelijk wordt gebruikt.
 • BTW-aangifte: Afhankelijk van uw situatie kan er BTW van toepassing zijn op het gebruik van uw voertuig met grijs kenteken. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden in uw administratie.

Praktische Tips voor grijs Kenteken Eigenaren

Van het juiste onderhoud tot slimme boekhouding, hier zijn enkele praktische tips om het meeste uit uw grijs kenteken te halen:

 • Onderhoud en Reparaties: Zorg ervoor dat uw voertuig regelmatig wordt onderhouden om optimaal te blijven presteren. Dit kan ook bijdragen aan een langere levensduur.
 • Boekhouding en Administratie: Houd uw administratie zorgvuldig bij, inclusief kilometerregistratie en brandstofuitgaven. Dit maakt het eenvoudiger om aan wettelijke vereisten te voldoen.
 • Professioneel Advies: Overweeg om professioneel belastingadvies in te winnen dat specifiek is afgestemd op uw situatie. Een belastingadviseur kan u helpen om alle voordelen van uw grijs kenteken te benutten en mogelijke valkuilen te vermijden.

Uitsluitend Zakelijk Gebruik van een Bestelauto met Grijze Kentekenplaat

Het uitsluitend zakelijk gebruiken van een bestelauto met een grijze kentekenplaat biedt aanzienlijke belastingvoordelen. In dit deel van onze gids bespreken we hoe u deze voordelen kunt maximaliseren en wat er komt kijken bij het zakelijke gebruik van een bestelauto met een grijze kentekenplaat.

Voordelen van Uitsluitend Zakelijk Gebruik

Wanneer u ervoor kiest om uw bestelauto met een grijze kentekenplaat uitsluitend voor zakelijke doeleinden te gebruiken, profiteert u van verschillende voordelen:

 • Lagere Wegenbelasting: Bestelauto’s met een grijze kentekenplaat hebben doorgaans lagere wegenbelastingtarieven dan vergelijkbare personenauto’s. Dit kan leiden tot aanzienlijke jaarlijkse besparingen.
 • BPM-Vrijstelling: Bij de aanschaf van de bestelauto hoeft u geen BPM te betalen, wat de initiële aankoopprijs aanzienlijk verlaagt.
 • Belastingvrije Brandstof: Vooral bij het tanken van diesel of LPG kunnen eigenaren van bestelauto’s met een grijze kenteken genieten van belastingvrije brandstof. Dit draagt bij aan het verlagen van de operationele kosten.

Privé Rijden met een Grijze Kenteken: Belasting Implicaties en Overgang naar Particulier Gebruik

Tot nu toe hebben we de voordelen van een grijze kentekenplaat voor zakelijk gebruik besproken. Echter, er zijn momenten waarop u als ondernemer of zelfstandige wellicht overweegt om uw bedrijfsvoertuig voor privédoeleinden te gebruiken. In dit deel van onze gids bespreken we het rijden met een grijze kenteken voor privédoeleinden en wat er gebeurt als u een voertuig van zakelijk naar privé overzet in samenwerking met de belastingdienst.

Grijze Kenteken Privé Rijden

Het rijden met een voertuig met een grijze kentekenplaat voor privédoeleinden is mogelijk, maar het heeft belangrijke fiscale implicaties. Hier zijn enkele overwegingen:

 • Bijtelling: Als u een voertuig met een grijze kentekenplaat voor privédoeleinden gebruikt, kan de Belastingdienst bijtelling opleggen. Dit betekent dat een deel van de waarde van het voertuig wordt bijgeteld bij uw inkomen, wat kan leiden tot een hogere inkomstenbelasting.
 • Kilometeradministratie: Om de bijtelling te vermijden, moet u een nauwkeurige kilometeradministratie bijhouden. U moet kunnen aantonen dat u het voertuig hoofdzakelijk voor zakelijke doeleinden gebruikt.

Grijze Kenteken Particulier Gebruik

Wanneer u besluit om een voertuig met een grijze kentekenplaat voor particulier gebruik te gebruiken, moet u rekening houden met de volgende stappen:

 • Melding bij de Belastingdienst: U moet de Belastingdienst op de hoogte stellen van deze wijziging in het gebruik van uw voertuig. Dit kan online worden gedaan, en er kunnen specifieke formulieren vereist zijn.
 • BPM en BTW: Als u de auto van zakelijk naar privé overzet, kunnen er consequenties zijn met betrekking tot de BPM en BTW die eerder zijn vrijgesteld. Dit kan leiden tot aanvullende belastingverplichtingen.
 • Herregistratie Voertuig: U moet mogelijk het voertuig opnieuw registreren en nieuwe kentekenplaten verkrijgen die geschikt zijn voor particulier gebruik.

Auto van Zakelijk naar Privé Overzetten bij de Belastingdienst

Het overzetten van een auto van zakelijk naar privé gebruik vereist nauwkeurige afhandeling met de Belastingdienst. Hier zijn enkele belangrijke stappen:

 • Informeer de Belastingdienst: Neem contact op met de Belastingdienst en informeer hen over uw intentie om het voertuig voor privédoeleinden te gaan gebruiken.
 • BPM en BTW: De Belastingdienst zal u begeleiden bij de eventuele aanvullende belastingen die van toepassing zijn als gevolg van deze wijziging.
 • Kilometerregistratie: Het bijhouden van een nauwkeurige kilometeradministratie blijft van essentieel belang om de bijtelling te vermijden.

Het overzetten van een auto van zakelijk naar privé gebruik kan complex zijn, en het is raadzaam om professioneel belastingadvies in te winnen om ervoor te zorgen dat u aan alle vereisten voldoet en geen onnodige belastingdruk ervaart.

Bent u klaar om het maximale uit uw grijs kenteken te halen?